zapiekanka

Na pierwszy rzut oka, zapiekanka to potrawa przyrządzona ze składników niepasujących do siebie. Oto makaron, kasze czy ziemniaki miesza się z mięsem lub warzywami pamiętając o dużej ilości różnorodnych przypraw. Jest w daniu coś, co uwielbia szeroka grupa smakoszy, którym nie przeszkadza różnorodność składników i ich proporcji. Smaczne danie może powstać nawet z takich składników, których udział w gotowej potrawie jest niepowtarzalny i naprawdę przypadkowy. Efekt końcowy może być po prostu kulinarnym cudem.

Dziś mowa o ewentualnym połączeniu Zespołu Szkół Budowlanych i Środkowopomorskiego Centrum Kształcenia Ustawicznego. To dobry pomysł wsparcia obu jednostek z wykorzystaniem budynków Zespołu, wyposażenia Centrum i potencjału nauczycieli obu jednostek. Szkoda jednak, że zamiast merytorycznej dyskusji oglądamy jedynie pełne emocji obrazki autorstwa zainspirowanych uczniów. A z tej mieszaniny może powstać bardzo dobra zapiekanka…..

Podstawą dania jest technikum kształcące absolwentów gimnazjów, których potencjał i chęci pozwolą na zdobycie w przyszłości zawodu, zdanie matury i ewentualnej kontynuacji nauki na wybranej uczelni wyższej. Bardzo ważnym dodatkiem jest grupa uczniów, którzy uczą się po to, aby zdobyć zawód poszukiwany na lokalnym rynku pracy. Nie może więc zabraknąć oferty kształcenia dla murarzy, dekarzy, hydraulików, sprzedawców czy krawców.
Dodatkiem są także ci sami uczniowie, którzy po ukończeniu szkoły zasadniczej, mogą i chcą uzupełnić swą wiedzę w liceum ogólnokształcącym.

Samym smaczkiem w tej mieszaninie jest szeroka oferta kwalifikacyjnych kursów zawodowych i kursów doskonalących, bo wszyscy – absolwenci gimnazjum, technikum czy zasadniczej szkoły zawodowej, chcąc uzyskać dodatkową czy lepszą pracę, powinni posiadać odpowiednie uprawnienia i certyfikaty. Nie da się ukryć, że dzisiaj problemem szkolnictwa zawodowego jest to, że zawodu nie zdobywa się w praktyce, tylko w szkołach. Edukacja musi być dopasowana do rynku pracy dlatego powinna się zmieniać. Priorytetem winno być kształcenie młodych fachowców pod konkretne zapotrzebowania pracodawcy a tego w szkołach zawodowych funkcjonujących „po staremu” nie da się zrobić.

Zapiekanka to danie gorące więc jeszcze wiele razy usłyszymy w tym temacie gorące i ostre słowa. Zapiekanka nie jest daniem drogim więc w każdej kuchni potrzebnym. Jej właściwością jest zmienność proporcji składników, smaku i zapachu uzależnionych od aktualnych potrzeb konsumenta. Niestety ten ostatni, za sprawą kilku tylko osób, daleki jest od ideału.

Pin It on Pinterest

Share This