Czy marchewka to warzywo czy owoc? – oto jest pytanie.

Od dawna w szkole uczono nas, że marchew to pospolity gatunek rośliny, której korzeń służy do magazynowania substancji pokarmowych. Jadalny korzeń marchwi wykorzystuje się na wiele sposobów w kuchni. Można jadać go na surowo. Ugotowany jest wartościowym dodatkiem do zup i sałatek. Smażony i duszony świetnie komponuje się z tradycyjnymi potrawami mięsnymi. Z marchwi robi się także soki i przeciery czyli przetwory.

Problem z marchewką a właściwie z przetworem marchewkowym pojawił się, gdy w unijnych przepisach pojawił się zapis potwierdzający, że dżemy robi się tylko z owoców..

Jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy. Dopóki marchewka była warzywem Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego specjału w unijnych krajach, gdyż produkty takie muszą mieć identyczne oznaczenie na etykietkach we wszystkich krajach członkowskich. Ze względu zatem na normy dotyczące produkcji tego przetworu marchewka zakwalifikowana została jako owoc. Od tego czasu Portugalczycy mogą sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Nie utracili możliwości etykietowania produktu napisem „dżem” i nadal otrzymywać dotacje, bo Unia Europejska dotuje przecież produkcję dżemu. Dzięki temu specjał portugalskiej spiżarni jest tańszy w produkcji, a co za tym idzie – również w sprzedaży

W tych okolicznościach, jak widać, czarne nie jest czarne, a pomarańczowe warzywo to niekoniecznie marchew.

Pin It on Pinterest

Share This